Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Met de recente berichten over de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, vraag jij je misschien ook wel af: “Is investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel?”

In een artikel van 16 januari 2024 van Tubantia, maakt energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal het glashelder:

De massale aanschaf van zonnepanelen begon met de superhoge energieprijzen vanaf oktober 2022. Maar inmiddels is de belangstelling weer op het niveau van daarvoor, net als de prijzen. En zijn de wachttijden verdwenen. Maar hoe zit het nu met de terugverdientijd van deze investering? Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Afbouw van de salderingsregeling: als we uitgaan van geen terugleverheffing van de energieleverancier, kun je verwachten dat de investering in tien zonnepanelen zich in ongeveer zes jaar terugbetaalt.
  2. Met terugleverheffing: energiemaatschappijen zoals Budget Energie en Vandebron schrappen mogelijk de terugleverheffing wanneer de salderingsregeling eindigt. Dat betekent een iets langere terugverdientijd van zes-en-een-half jaar.
  3. Terugleverheffing tot 2025: als energiebedrijven deze heffing tot 2025 hanteren en daarna geleidelijk afbouwen, samen met de salderingsregeling, is de terugverdientijd ongeveer acht jaar.

De verschillen tussen deze scenario’s zijn klein, maar volgens Van Meegeren blijft het aanschaffen van zonnepanelen een aantrekkelijke, rendabele investering, vooral als je bedenkt dat zonnepanelen wel 25 jaar mee kunnen gaan. In sommige scenario’s loont het net iets meer dan in andere.

Bij PV-monteur, geloven we sterk in de waarde en het belang van zonnepanelen als een langetermijninvestering voor zowel je portemonnee als het milieu. Het ideale moment om te kiezen voor duurzaamheid en onafhankelijkheid in je energievoorziening is nu! Benieuwd hoeveel je kunt besparen? 

Hoeveel zonnepanelen jou kunnen opleveren?
We maken graag een advies voor je, inclusief montage én een overzicht van de terugverdientijd.

Deel dit bericht

Bekijk meer

blog

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Met de recente berichten over de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, vraag jij je misschien ook wel af: “Is investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel?”

blog

Waarom je nu juist wél aan zonnepanelen moet beginnen

Donkere wolken pakken zich samen boven de zonnepanelenmarkt. Althans, zo lijkt het. In de media verschijnen verhalen over het einde van de salderingsregeling, terugleveringskosten, het energienet en failliete zonnepanelenbedrijven.