Waarom?

Keuren zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, heb je in feite je eigen mini-energiecentrale op je dak. Het is belangrijk dat deze centrale volgens de voorschriften en wetgeving is aangesloten, zodat alles veilig werkt! Jammer genoeg is dit niet het geval bij maar liefst 70% van de aansluitingen.

Zonnepanelen laten keuren, waarom?

Er zijn verschillende goede redenen om je zonnepanelen te laten keuren:

Veiligheid
Een professionele keuring zorgt ervoor dat de zonnepanelen en het bijbehorende systeem veilig zijn geïnstalleerd en correct werken. Hierdoor minimaliseer je het risico op brand of andere ongelukken tot bijna nul.

Garantie
Veel fabrikanten eisen periodieke keuringen van de zonnepanelen om aanspraak te maken op garantie. Door je zonnepanelen regelmatig te laten controleren, behoud je het recht op garantie bij mogelijke schade of defecten.

Verzekering
Sommige verzekeringsmaatschappijen vereisen ook periodieke keuringen van zonnepanelen om dekking te bieden bij schade of diefstal. Door je zonnepanelen te laten keuren, voldoe je aan de eisen van je verzekeraar en ben je beschermd tegen onverwachte gebeurtenissen.

PV-monteur biedt je de keuring volgens de PVSafe methode. Daarmee wordt een zonne-energie-installatie beoordeeld op:

  • Risico op brand
  • Veiligheid bij aanraking
  • Andere mogelijke problemen


Gecertificeerde controleurs nemen de installatie grondig onder de loep (visuele inspectie) en voeren metingen en tests uit met gespecialiseerde apparatuur. Ze combineren hun bevindingen zodat een goed beeld ontstaat van de veiligheid van de installatie.

Over de keuringsmethode PVSafe

De PVSafe methode is speciaal ontwikkeld voor particuliere eigenaren van zonnestroominstallaties op woonhuizen, zowel koopwoningen als huurwoningen. Met deze keuring kan de eigenaar onafhankelijk laten verifiëren of de installatie veilig is en krijgt hij inzicht in mogelijke verbeterpunten. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld bij de verkoop van de woning, om aan te tonen dat de installatie volgens de geldende veiligheidsnormen is aangelegd. De methode richt zich specifiek op het beoordelen van de veiligheidsaspecten van de zonnestroominstallatie. Er wordt niet zozeer gekeken naar rendement, opbrengst of hoe het eruitziet. Hoewel deze aspecten vaak verband houden met veiligheid, zijn ze niet de belangrijkste focus van deze controle.

Veelgestelde vragen

Dit varieert per fabrikant, maar vaak rond de 10-25 jaar.

De verwachte levensduur van zonnepanelen is 30 tot 40 jaar. Bij glas/glas panelen is de verwachte levensduur 40 tot 50 jaar.

Ja, maar dit is meestal minimaal. Het meeste vuil spoelt vanzelf weg. bomen die dichtbij staan kunnen ervoor zorgen dat de panelen sneller vervuilen zodat schoonmaken wel nodig is. Overmatig vuil en stof kunnen de prestatie verminderen.

PV-monteur biedt deskundige installatie, hoogwaardige materialen en uitstekende klantenservice. Zowel voor particulieren als voor bedrijven.